Muzica vieții

Domnul Costică Andrei are 88 de ani și este la centru de o lună. Este a doua oară când sosește aici, și speră ca de data aceasta să-și fi găsit locul. Apoi, spune puțin trist că " în lume i-a trecut locul ". Și ca și cum și-ar fi explicat sieși însuși, adaugă că:

ori că vrem, ori că nu vrem, există un mers al vieții, un drum al vieții care trebuie măsurat nu numai cantitativ, ci în special calitativ". Viața obișnuită este mai mult cantitativă, însă viața interioară, aceea e calitativă. Iar omul traiește în interior mai mult decât crede el

Spune că este ortodox, dar respectă cu toată ființa credința catolică. Le consideră pe cele două, ca două surori gemene, având același Tată, Tatăl ceresc. Și mai mult decât atât, cele două au aceeași rugăciune către Tatăl: "Tatăl nostru".

A fost o fire sentimentală, interiorizată…iar muzica….muzica i-a permis să-și exprime gândurile, sentimentele, a fost elementul vital al existenței sale, care i-a cumpănit viața. Apoi adaugă că, arta și preocupările intelectuale pot contribui enorm la echilibrul vieții.

Unii sunt pesimiști, alții optimiști, realtitatea este că, atât pesimismul cât și optimismul sunt component ale vieții.

Anii vieții au fost ani grei, însă faptul că a fost ajutat de familie, i-a putut trece și "merge" mai departe.

Soția, Elena Andrei a fost soprană dramatică a Filarmonicii George Enescu. A plecat acum cinci ani dintre noi, la vârsta de 80 de ani. Și-a iubit mult soția, ea a fost o bună și credncioasă prietenă, iar muzica a fost cea care i-a însoșit toată viața.

Fiica, Anca, este din 1957 in Barcelona și profesează ca violonistă a orchestrei simfonice de acolo. Descrie momentul nașterii fiicei sale ca fiind cel mai fericit moment din viața sa. Ei doi sunt prieteni, așa au fost toată viața. Și-a clădit relația cu fiica sa pe prietenie și convingere. Intreb mirată de ce convingere. Și atunci îmi explică tacticos

Relația dintre părinți și copii se poate rezolva prin convingere. Adică părinții trebuie să-și convingă copiii că le vor binele, iar copiii să-și convingă părinții că i-au înțeles.
Fata vine in fiecare vară în România, de 15 august și atunci se întâlnesc. Este o iubire prietenească între ei. Are și o nepoată, ba chiar și o strănepoată de cinci ani. Cu lacrimi în ochi, mărturisește că la el ciclul vieții s-a încheiat și se poate declara fericit.

Și fiind că a venit vorba despre fericire, îl întreb ce înțelege dumnealui prin fericire. Răspunsul lui

Fericirea are mai multe înțelesuri. Fericirea înseamnă în primul rând, să nu ceri mai mult decât poți. Iar ca să-ți dai seama cât poți, trebuie să ai un simț al măsurii foarte bun.
După o pauză scurtă completează
De fapt, mai mult contează drumul fericirii și tendința de a găsi fericirea. De o găsești sau nu, e altceva.

A fost omul care a ținut la ce a crezut.A fost întotdeauna omul calității și a crezut în calitate. Și viața i-a confirmat superioritatea calității. Cantittatea există, ea se adună, chiar dacă vrei, chiar dacă nu vrei, pe când calitatea e selectivă.Calitatea este esența. Esența bună a existenței și a lucrului bine făcut.

Îl întreb ce reprezintă pentru el "80 de ani de tinerețe".

80 înseamnă în primul rând cantitate, cantitate acoperită parțial de calitate. Și vreau să spun că, la noi la muzică de exemplu, lucrezi timp de 80 de ani multe, multe, chiar poate sute de lucrări, din care calitatea alege și dacă rămâi la sfârșit cu cinci, te poți declara fericit. Cinci lucrări care să te reprezinte și care să reziste.

Domnul Andrei a participat la numeroase concursuri de creație ale Uniunii Compozitorilor, a fost premiat, tipărit, cântat de marile ansambluri.

Afirmă că există frumusețe și în anii de pe urmă. Acum ajungi să înțelegi să nu vrei mai mult decât poți, să știi să te oprești la timp. Iar apoi, ceea ce poți să faci, trebuie făcut cu răbdare și credință. De altfel, răbdarea și credința l-au însoțit mereu, împreună cu permanenta pregătire și cu interesul crescut spre a dobândi o cultură generală vastă.

Îl rog să-mi spună ce a reprezentat pentru el viața.

Pentru mine, viața înseamnă creație. Creație înseamnă calitate. Iar calitatea înseamnă lucru bine făcut și cu credință. Pentru mine, Dumnezeu există. Întotdeauna am crezut în Dumnezeu. Și am avut multe bucurii.

Sunt curioasă cum ar define el muzica.

Muzica este viața sonoră în imagini muzicale.
Muzica, picture și artele plastic în general, i-au completat viața.

A absolvit semniarul orthodox "Sf Andrei" din Galați și apoi a continuat cu Conservatorul de muzică. A fost compozitor, a compus muzică corală, pentru fanfară, Ansamblul Armatei Doina, General Dinu Sterian i-a cântat mulți ani lucrările. Toate aceste lucrări au însemnat multă muncă, seriozitate, perseverență.

Își aduce aminte de Marin Sorescu și piesa de teatru "Matca", unde două personaje vorbesc. Un bătrân și o fată. Bătrânul, care se pregătea să moară îi spune la un moment dat fetei, care era curioasă de necunoscutul vieții

eu mi-am trăit viața, am terminat treburile, trag linie si mă culc sub linie.
Iar despre linie, adaugă de la el
Linia este sfârșitul, dar și începutul. Începutul Existenței.